“Şehircilik ve Planlama” Paneli Düzenlendi

Teknik Elemanlar Derneği Genel Merkezi tarafından organize edilen ve Ankara Ostim Organize Sanayii Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Şehircilik ve Planlama” adlı panel sektörden geniş bir katılımcı kitlesi ile 19 Aralık tarihinde gerçekleştirildi.

Nihat Yıldız’ın moderatörlüğüyle başlayan panele, Prof Dr Ruşen KELEŞ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı ve Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Muhammed ADAK panelist olarak katıldı.

Ankara’da gerçekleşen ve 9 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazası ile ilgili üzüntülerini ifade ederek açılış konuşmasına başlayan TEKDER Genel Başkanı Özcan Duman şunları söyledi.

“Öncelikle elim kazada yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum.  Umarım bir daha böyle bir hadise yaşanmaz ve gereken dersleri çıkarabiliriz. Bugün burada çok değerli panelistler ile TEKDER olarak ülkemizin bir diğer yarası olarak gördüğümüz ve maalesef birçok yönden sınıfta kaldığımız kentleşme sürecindeki sorunlara bir nebze olsun merhem olmak istiyoruz.  Bu vesile ile şimdiden tüm panelistlere ve katılımcılara davetimize icabet ettiği için teşekkür ediyorum. Bundan sonra yapacağımız etkinlikler için bir kulağınız TEKDER’de yani bizde olsun diyorum”

Öte yandan kürsüye çıkan Ostim Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ise Dikey Kentleşme sorununun ülke için büyük bir sorun olduğunu bu ve bunun gibi yapısal sorunların “Şehircilik ve Planlama” panelinde etraflıca çözümlemelerinin yapılacağını umduğunu ifade etti.

Kentsel Dönüşüm sürecinin ülkemizde amacından saptığını ve amaçlanan hedeflere maalesef ulaşamadığını belirten konunun duayen ismi Prof Dr. Ruşen Keleş şunları söyledi.

“Günümüzde Kentsel dönüşüm gecekondularında oturan vatandaşların konforunu arttırmaktan çok sadece o vatandaşları yoksullukları ile alıp başka bir noktaya taşımaktan ibaret olmuştur. Halbuki barınma adresini değiştirdiğiniz vatandaşın aynı zamanda istihdam, eğitim ve diğer kültürel ihtiyaçlarının seviyesini de yükseltmeniz gerekiyor. Bu işi bir noktasından tutmak maalesef etkili bir kentsel dönüşüm olmaz.” Dedi.

Panelde söz alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı ise günümüze kadar gelen ve ortaya çıkan sorunları şu sözlerle özetledi.

“2007 yılında ülkemizde kanunlar çerçevesinde plan onaylama yetkisi bulunan 23 kurum vardı. Bu kadar çok kurumun planlama yaptığı, planlama sürecinin içinde bulunduğu bir durumda maalesef kentlerimizi içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir.”

Öte yandan Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Muhammed Adak ise kentsel dönüşümün bir çözüm ama hastalığın geçici tedavisi, bir aspirin aslında. Biz işin özüne inme gayretindeyiz. Kırsalı kalkındırırsak kentlerde ki maliyetleri de aza indiririz bunun için çalışıyoruz.

Yaklaşık iki saat süren panel soru cevap bölümü sonrası plaket töreni yapılarak son buldu.