• Prof.Dr. Mete GÜNDOĞAN: Bu borç üreten sömürü sistemi tamamen değişmeli

Teknik Elemanlar Derneği (TEKDER) Genel Merkezi’nin düzenlemiş olduğu “Teknik Söyleşiler” programının bu haftaki konuğu “Narkoz” kitabının yazarı, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mete Gündoğan oldu.

Dünya üzerindeki mevcut ekonomi ve finans sisteminin ikinci dünya savaşından sonra gelişme gösterdiğini belirterek sözlerine başlayan Prof. Dr. Mete Gündoğan,

“Günümüzde dünya üzerindeki mevcut ekonomi ve finans sistemi borca dayalı para sistemine dayanmaktadır. Bu borca dayalı sistemden dolayı 2008 yılında dünyada büyük bir ekonomik kriz meydana gelmiştir. Küresel sermaye sahipleri yaşanan bu krizi aşmak için özellikle Ortadoğu ve Arap ülkelerine yüklü miktarlarda kredi vererek borç transferi yapma yöntemini seçmişlerdir. Bu yüklü miktarlardaki kredileri de ancak o ülkelerde karışıklık içerisinde olması ve yönetimlerinin değişmesi ile birlikte kabul ettirebileceklerini düşündükleri için Ortadoğu’da ve yakın coğrafyalarda savaş ve kaos ortamı oluşturulması gerekiyordu; Çünkü bu sayede küresel sermaye sahipleri hafızasız, istikrarsız ve istedikleri şekilde değiştirdikleri devletin yeni yöneticilerine kolay bir şekilde yüksek faiz oranları ile kredi verebilir konuma geleceklerdi.” diyerek gelinen noktada dünyadaki küresel ekonomik sömürü sistemini anlatan Gündoğan, “Bu borç üreten sömürü sistemini tamamen değişmesi ve insanların borçla yaşamaktan kurtarılması gerekmektedir. Şimdi ülkemiz de bu oyun içerisinde öyle bir kavşağa ulaştı ki bu noktadan itibaren tercih edilecek yol, kaderimizi belirleyecektir. Bu borca ve faize dayalı sistemden kurtulur, batıyı taklit ekmekten vazgeçer, onların ekonomik değer yargılarını reddeder ve kendi sitemimizi oluşturabilirsek dünyanın en büyük ekonomisi oluruz” ifadelerini kullandı.

Söyleşi sonunda TEKDER Genel Başkanı Özcan DUMAN tarafından, Prof. Dr. Mete GÜNDOĞAN’a günün anısına plaket takdim edildi.