TEKNİK ELEMANLAR MİLLİ OTOMOBİLİ TARTIŞTI

Mühendisler ve Teknik elemanlar tarafından kurulan Ankara Teknik Elemanlar Derneği’nin (TEKDER) düzenlediği konferansta Milli Otomobil Projesinde gelinen son durum masaya yatırıldı.

Ankara, Ekonomik veSosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM)’da  gerçekleşen ve çok sayıda davetlinin katıldığı konferansta, Ostim Teknoloji Yönetim kurulu Başkanı Prof. Dr. Sedat ÇELİKDOĞAN tarafından Milli otomobil Projesi ve gelinen noktadaki süreç ele alınıp Türkiye’nin hali hazırda yürütülen projeleri anlatıldı.

Ülkemizde Otomotiv sektörünün bürokrasinin tahmininden çok daha geniş kapsamlı bir potansiyeli olduğu söyleyen Prof. Dr. Sedat ÇELİKDOĞAN, İslam ülkelerinin lokomotifliğinde başlatatılacak bir yerli otomobil projesinin 1.7 Milyar nüfuslu  İslam dünyasına iş gücü, Döviz girdisi ve katma değer sağlayacağını belirtti.

D8 TOPLANTILARINA KATILAN TÜM ÜLKELER CEZALANDIRILDI

54. Hükümet Döneminde Başbakan Prof Dr. Necmettin Erbakan’ın kendilerine verdiği talimat üzerine İslam Ülkeleri ile birleşip ülke harcamalarında en çok döviz çıktısı olan sektörler üzerine çalışma başlatttıklarını söyleyen ÇELİKDOĞAN şunları söyledi.

“O dönemde Merhum Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın talimatı ile islam ülkeleri ile ortaklaşa üreteceğimiz projeler üzerinde 6 ay kadar kısa sürede anlaştık. Bunu gören Uluslararası sermaye bu toplantılara katılan 8 ülkeye operasyon yaptı. Bir ülke hariç. Mısır bu süreçten zarar görmedi. Sebebi ise Birliğe katılan 7 ülke başkanlık düzeyinde temsil edilirken Mısır bu toplantılara sadece  bürokratlarını temsilen gönderip sürece olumlu-olumsuz bir katkı sunmadı.  Bu gelişme 28 Şubat darbesi ile Türkiye’de son bulurken diğer ülkelerde benzer operasyonlarla noktalandı.

PETRO-DOLAR ÜLKELER YATIRIM YAPACAK SANAYİ ARIYORLAR

Petrol zengini ülkelerin kazandıkları paraları işleyen ve üreten sanayi üzerine yatırım yapmak istediklerini bu alanda batıya güvenmediklerini belirten ÇELİKDOĞAN şunları söyledi.

“Körfez Krizinde Arab ülkeleri İngiltere’ye ve Avrupa Ülkelerinin bankalarına yatırdıkları paralarının büyük bir kısmını alamadılar. Batılı güçler, körfez ülkelerini koruduklarını söyleyerek Batıdaki petrol zengini ülkelerin hesaplarına, silah giderlerini gerekçe gösterekek el koymuştur. Bu kapsamda bizimde Sayın Cumhurbaşkanımıza da sunduğumuz D12 ülkeleri ile birlikte atacağımız yerli otomobil projesi petro-dolar ülkelerinin dikkatlerinden kaçmayacaktır” dedi.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL İÇİN ERKEN

Elektrikli Otomobil projesi için çalışmaların yapılması gerektiğini ancak yatırım için hala erken olduğunu belirten ÇELİKDOĞAN, Fosil yakıtlar ile çalışan otomobillerin en az 20 yıl daha etkili bir pazar olmaya devam edeceğini bunun sebebinin ise Dünyanın hala elektikli araç teknolojisinin daha hafif ve maliyetini azaltma yollarını aradığını söyledi.

Türkiye’nin son dönemdeki Milli Projeler üretme konusundaki adımların daha da cesaretlendirilmesi gerektiğini belirten ÇELİKDOĞAN Bir ülkenin para ile zengin olacağını fakat ancak ve ancak Üreterek güçlü olabileceğin kaydetti.

Öte yandan konferansa katılan Teknik Elemanlar Derneği TEKDER Başkanı Cemil TİRYAKİOĞLU bürokratlar şehri Başkentte teknik elemanlara yönelik sosyal faaliyetlerin yetersiz olduğunu, bu boşluğu katılımın ücretsiz olduğu haftalık konferanslar ile ellerinden geldiği kadar gidermeye çalıştıklarını ifade etti.